JKF 捷克論壇

搜尋
查看: 5477 | 回覆: 40 | 跳轉到指定樓層
qliujiazhi
見習騎士 | 2009-7-7 01:37:14

系香港人心目中大陸人都系點樣?大陸地區點樣?(請用粵語回復)
FB分享
回覆 使用道具
whatAloser
王爵 | 2009-7-9 02:05:27

路過  不好意思   借過借過   ~~
囧不是一天造成的啦~~
引言 使用道具
文武帝
鄉紳 | 2009-7-10 01:21:44

去旅行時多數當你水魚
引言 使用道具
文武帝
鄉紳 | 2009-7-10 01:23:20

系香港人心目中大陸人都系點樣?大陸地區點樣?(請用粵語回復)
qliujiazhi 發表於 2009-7-7 01:37

呢句有D問題講野先有粵語,打字係冇架
引言 使用道具
Mickeyoasis
見習騎士 | 2009-7-10 06:35:27

你認為點樣點樣一句話就可以概括大陸人?
引言 使用道具
玻璃坦克
騎士 | 2009-7-13 01:12:55

为什么要分香港和大陆?
引言 使用道具
qliujiazhi
見習騎士 | 2009-7-13 02:43:32

6# 玻璃坦克

我唔系咁意思
引言 使用道具
alexeyes
王子 | 2009-7-13 15:13:13

你認為點樣點樣一句話就可以概括大陸人?
Mickeyoasis 發表於 2009-7-10 06:35

講普通話 !
引言 使用道具
whatAloser
王爵 | 2009-7-19 04:53:25

9# lqyromeo

講這種廢話!!!都可以無限上綱了!!!

那妳幹嘛不講

歐美再牛,還不是要跟中國進口貨物

那乾脆講"全世界"好了!!!
引言 使用道具
xingtian
男爵 | 2010-4-25 01:46:09

簡單D講,香港呢邊D人就比較以禮相待,大陸就5同喇,打個比方講,譬如你去間超市買野,香港同大陸D服務質數差好遠架~不過話是話~家陣好多香港人,叫大陸人做大陸仔,不過你地有冇霖過,你阿爸阿爺個背D人都系你口中所謂的大陸仔
引言 使用道具
IIISnOwMaNIII
平民 | 2010-5-10 22:38:05

家下大陸佬。。。。sorry
喺內地雖然貧困地區唔少,但人多自然人才多,過澳門一晚洗幾億濕濕碎。
引言 使用道具
IIISnOwMaNIII
平民 | 2010-5-10 22:41:29

有D有錢人跟當年侵略中國的日本人冇分別,樣.格.都係咁衰.....大X把貨,吹唔漲!
引言 使用道具
josd
男爵 | 2010-5-28 14:28:10

5错啊`莫香港人那么虚伪.
引言 使用道具
vincentwoo20
準男爵 | 2010-5-30 18:58:24

5错啊`莫香港人那么虚伪.{:3_323:}
引言 使用道具
a553663
侯爵 | 2010-6-3 13:05:45

我系廣州人,我覺得HK girls 講金唔講心囖·  HK boys咧~就見一個愛一個。
引言 使用道具
daydaydayday
男爵 | 2010-6-8 23:19:42

有錢 無品
我老家係東莞既 果到D本地人大把錢 但好無品
引言 使用道具
chw1218
勳爵士 | 2010-6-28 03:50:34

本文最後由 chw1218 於 2010-6-28 03:56 編輯

我就覺得兩地既然已經行埋一齊。。。一個中國
梗攞一個香港去比成個大陸系5實際既。。
我屋企就系福建福州。福建果度既人叻都系有錢佬大把。。
講平均。大陸素質確實系比較低D。不過進步都好快。。

支持香港支持中國支持改變支持明天 同賀
引言 使用道具
頭像被屏蔽
machenxi
禁止發言 | 2010-7-11 15:49:46

引言 使用道具
iha
見習騎士 | 2010-7-31 15:46:05

香港人這種人渣類不用太在意他們
引言 使用道具
步川內酷
男爵 | 2010-9-18 00:41:06

{:3_306:}不能這麼說~
香港只是一座城市,大陸的範圍就太大了~沒辦法概況的~
簡單的分,大陸還分為南方北方~
再仔細分,又有東北、西北、華北、華中、東南、西南、華南之分~
再仔細又有N多省~再分到N多市~~
每個地方都有他的風俗,但是說一個地方的人怎麼樣本身就是不準確的說法,每個人都不同,怎麼能一句話概況呢~~
上海人有錢,上海的要飯也有錢么?
引言 使用道具
您需要登入後才可以回覆 登入 | 加入會員

建議立即更新瀏覽器 Chrome 95, Safari 15, Firefox 93, Edge 94。為維護帳號安全,電腦作業系統建議規格使用Windows7(含)以上。
回頂部 下一篇文章 放大 正常倒序 快速回覆 回到列表